Znanje za vzreditelje

Odločitev za vzrejo mora biti zavestno izvršeno dejanje, z dovoljšnjo mero samospraševanja ter iskrene želje po lastnem prispevku k ohranitvi in utrjevanju kvalitet pasme, ki jo nameravamo vzrejati. Kdor se za vzrejo odloči iz povsem čustvenih razlogov, bi se moral vprašati, ali je to odlika odgovornega človeka. Vzreja je tvegano početje, ki prinaša človeku zadovoljstva in skrbi. V njej ni prostora za čustvene odločitve in ravnanja. Slednja si lahko privoščijo vzreditelji zgolj tedaj, ko se ob interakciji s svojim psom prelevijo v “navadnega” lastnika. Odgovorna vzreja in odgovorno lastništvo psa zahtevata od vsakega človeka predvsem čistost misli, ter odločanje na osnovi razumskih, ne pa čustvenih postavk – kar ne pomeni zanikanja pomembnosti dejstva, da je odgovoren vzreditelj enako zavezan tudi morali in etiki. V vzreji osebna naklonjenost do posameznega psa nikoli ne sme biti razlog, da bi z njim vzrejali ali ga vključili v svoj vzrejni program kot partnerja našim psom. Pravica do prostega razpolaganja s svojo lastnino (kar pes je), nikomur ne daje pravice, da bi zaradi njegove nepremišljene in neodgovorne odločitve za vzrejo (pa najsi gre za lastnika samca ali samice), trpel en sam pasji mladič, ne glede na to ali se je skotil pri njem ali pa pri nekom, ki bi pri njem kupil psa in morda nadaljeval “verigo” parjenja, ali pa morda pri nekom, ki mu je zgolj “posodil” svojega plemenjaka za paritev. Vsak vzreditelj bi se moral zavedati tega, da bo vsako njegovo dejanje pustilo dolgoročne posledice v pasmi, pa naj bodo še tako minimalne in najsi zadevajo še tako majhno število psov.

Avtor Aleš Medvešek, 2005, celoten prispevek

Prizadevamo si za odgovorno vzrejo. Temelj odgovornosti pa je znanje. Znanost se razvija z nesluteno hitrostjo in nam lahko, če ji le odpremo vrata do nas, veliko pomaga k pravi odločitvi. Mnogokrat namreč za to, da smo odgovorni, ni dovolj, da se zadovoljimo zgolj z minimumom, ki ga od nas zahteva določen predpis. Moralno in etično je, da se čim bolj izobražujemo in zaradi ohranjanja zdrave in kakovostne pasme storimo še kaj več. Odločitev je seveda prepuščena vsakemu vzreditelju, kakor je svobodna tudi volja vsakega, pri katerem vzreditelju bo kupil mladička.

Zaradi medsebojne pomoči ter pridobivanja novih znanj so se v KLŠPS nekateri vzreditelji in drugi člani kluba, ki jih zanima področje vzreje, povezali v interesno skupino VZREDITELJI KLŠPS. Kaj je njihovo poslanstvo, s čim se ukvarjajo in kako se pridružiti, si lahko pogledate tukaj: VZREDITELJI KLŠPS

Na tem mestu lahko sledite odločitvam Komisije za strokovna vprašanja pri Kinološki zvezi Slovenije – KSV

 

Na tem mestu boste našli določene članke in prispevke, zanimive za vzreditelje in za kupce mladičkov, ki bodo razširili vaša obzorja in morda prispevali k bolj premišljenim odločitvam: