NIZOZEMSKI PODGANAR (SMOUSHOND)
Standard FCI skupina II / št. 308

NIZOZEMSKI  PODGANAR (SMOUSHOND)

Zelo redka pasma je, tale smoushond ali nizozemski podganar. Čeprav bi Nizozemci  lahko bili nanj ponosni, saj gre za njihovo avtohtono pasmo, se kaj malo brigajo zanj, in pasma životari na  na robu preživetja.
Le malokdo ve, da je smoushond najožji sorodnik priljubljenih šnavcerjev. Izvira iz iste družine, iz nemških resastih pinčev kot so v starih časih imenovali šnavcerje, dokler jih še niso ločili po barvah.
Prvi resasti pinči še niso bili samo črni, poper sol ali črno srebrni, torej barv kakršne so priznane in poznane danes. Vmes je bilo tudi veliko rumenih ali rumeno rdečkastih, za te pa so se  nemški vzreditelji odločili, da jih iz vzreje izločijo.

Toda našel se je podjetnež, trgovec s psi, Nizozemec Abraas. V psih, ki so jih zaradi nepravilne barve izločali iz vzreje je videl zaslužek in vneto je od nemških vzrediteljev odkupoval  izločene zlate odpadnike ter jih poceni prodajal rojakom na Nizozemsko. Bili so odlični dvoriščni in hlevski psi, po lastnostih enaki šnavcerjem, kar so v resnici tudi bili. Ni jim ušla nobena podgana, hleve in dvorišča so očistili nadležne golazni, bili pa so tudi dobri čuvaji. Z nadležnim in vztrajnim lajanjem so budno napovedovali prihod vsakega tujca. Nizozemci so svoje »holandske šnavcerje«, kot so jim tudi rekli, začeli vzrejati, in nastala je nova pasma. Predvsem so bili smoushondi priljubljeni družabniki gospodov, saj so bili  trdnega, samosvojega in neustrašennega značaja ter zelo vdani.

Med II. svetovno vojno je število teh psov povsem upadlo. Zadnji dve legli sta bili registrirani leta 1949 in pasmo so črtali iz registra pasem ter jo razglasili za izumrlo…

Tako je veljalo, dokler ni leta 1972. Nizozemka H.M. Barkman iz Drente, sprožila inciative za oživitev pasme. Gospa je natančno proučevala stare rodovnike smoushondov, zbirala informacije o njihovih izumrlih predstavnikih ter se tudi s pomočjo časopisnih oglasov dokopavala do podatkov. Bila je vztrajna in sistematična. Na osnovi zbranih informacij je pasmo rekonstruirala in zastavila novo vzrejo.

Leta 1977. so Nizozemci sicer ustanovili Klub za smoushonde, vendar večjega zanimanja pri ljudeh ni bilo. Velike priljubljenosti polbratje šnavcerjev na Nizozemskem  niti v svetu niso več  dosegli in število vzrediteljev in legel je minimalno.

OPIS PASME (dr. Hans Raeber)
Splošen vtis:
resast, živahen, kvadratično grajen. Psičke so lahko nekoliko daljšega telesa. Toliko mišičast, da z lahkoto teče ob konju ali vozu. Sposoben lovec na podgane. Včasih so ga imnenovali »gentleman med hlevskimi psi«.

Teža: 9 do 10 kg.

Višina do vihra: psi med cca 37 in 42 cm, psičke med 35 in 40,5 cm.

Glava: gledana od zgoraj je široka in kratka. Lobanja je rahlo zaobljena, stop izražen, čelo rahlo zaobljeno. Gobec ima močan, čeljusti relativno  kratke toda močne. 1/3 obsega dolžino od stopa do smrčka, 2/3 od zatiljnice do stopa.

Ustne so fine in čvrste ter črne. Smrček je širok in črn.

Ugriz: škarjast. Dovoljen je tudi kleščast ugriz ali lahek podgriz  (prognathie superior).

Oči: so za pasmo značilne. Imajo prijazen lesk, so temne, velike in okrogle, toda ne izbuljene ali ugreznjene. Ima črne veke in goste temne trepalnice.

Uhlji: visoko nastavljeni, padajo naprej ob ličnice, so majhni, tanki, trikotni z rahlo zaobljenimi robovi.

Vrat: krajši in mišičast.

Telo: robustno toda ne grobo. Ima raven, širok in mišičast hrbet, ledveni del je rahlo zaobljen, križec dobro omišičen. Prsa so široka toda ne pregloboka.

Rebra dobro zaobljena, trebuh rahlo pritegnjen.

Sprednji nogi: ravni, ne preskupaj postavljeni, močni in ovalnih kosti.

Zadnji nogi: precej dobro okoteni, močni in mišičasti, nizek skočni sklep.

Šape: majhne, okrogle (mačje) z močnimi prsti in črnimi kremplji.

Rep: neprirezan ali skrajšan na  tretjino normalne dolžine. Nekupiran rep ni predlolg, nošen je sproščeno toda ne zavit čez hrbet,

Dlaka na telesu: trda in resasta, ravna, dolga od 4 do 7 cm. Ni ne valovita niti volnasta. Nagnjenost k filcanju je velika napaka. Ima poddlako.

Okončine: srednje dolga dlaka, ne preveč tesna niti privihana.

Rep: dlaka je gosta toda ne franžasta.

Glava: dlaka je enako trda kot po telesu, le nekoliko krajša.  Daljša dlaka na glavi tvori brado in obrvi. Čop na glavi je napaka. Na uhljih je dlaka krajša kot po telesu.

Barve: rumena v različnih odtenkih. Uhlji, gobec, brada in obrvi so lahko nekoliko temnejši. Druga barva kot rumena ni dovoljena.

Značaj: vdan, vesel, prijazen, odkritega značaja, neustrašen in stabilen . Ni pretepač in prepotentnež. Skratka – smoushond je prijeten in lahko vodljiv družinski pes.

Željka Fon Zidar