Uporabniki portala


Ste pozabili geslo?

Iz galerije ...

img_4952.jpg

Obiski na strani

Danes74
Ta mesec1165
Skupaj304825
JUVENILNI CELULITIS (PUPIES STRANGLES)

Nekateri že veste, da je moja velika črna šnavcerka Šema zbolela za hudo boleznijo, ki se imenuje juvenilni celulitis (ang. Juvenile celullitis, puppies strangles).
Bolezen je dokaj neznana in res nisem vedela kaj naj naredim, veterinarji so imeli zelo deljena mnenja, psica pa je bila že tako šibka, z visoko temperaturo in vsa v hrastah, da bi v sigurno v nekaj dneh poginila.  Zdi se mi prav, da napišem par besed kakšni so bili simptomi bolezni, in ko bo zdravljenje zaključeno, bom opisala bolezen še bolj podrobno.

Prvi znaki:
dva dni pred izbruhom bolezni (ponedeljek, 10.avgust 2009) je bila psica bolj umirjena, ampak ker je bilo zelo vroče in soparno, sem to pripisala vremenu, saj sem se tudi sama zelo slabo počutila. Naslednji dan se se pojavile vnete oči. Zvečer sem oči sprala s fiziološko raztopino. V sredo so bile oči že gnojne (zelen izcedek), zato sem klicala veterinarja in se naročila za pregled. Popoldne ob mojem prihodu iz službe je Šema že dobila temperaturo (39,5), okoli nosa je dobila hrastice, ki so bile podobne herpesu (iz njih se je cedil gnoj).

Veterinar je najprej posumil na pik kače, ampak sem zanikala, ker je to skoraj nemogoče, saj je psica ves čas pod nadzorom. Potem je dal pregledat kri in testi so pokazali povečano vrednost levkocitov, torej je posumil na bakterijo, zato se je odločil za terapijo z antibiotikom širokega spektra SYNOLOX (500 mg), 3/4 tablete na 12 ur. Diagnoza : vnetje sluznic. Povečane so bile tudi bezgavke pod vratom. Šema je imela tega dne 24 kg , stara 5,5 meseca, plečna približno 57 cm.
Za oči sva dobili Toblex kapljice. Vrtala sem v veterinarja, zakaj se je to zgodilo, ampak mi ni vedel povedati, pravzaprav je bil zelo neprepričljiv in še dvakrat me je vprašal, če sem sigurna , da je ni kaj pičilo (lahko bi bil tudi ugriz glodalca).

Naslednji dan se stanje ni kaj dosti spremenilo, ni šlo ne na bolje, ne na slabše. Proti večeru pa so se gnojne rane še razširile na predel okoli ustnic, psica se je začela sliniti, saj ni mogle več požirat. Edina sreča je bila, da je še vedno pila. Voda za pitje je bila vsakič obarvana s krvjo. Temperatura ni padla. Otežkočeno je bilo tudi dajanje antibiotika, saj je zavračala hrano, v goltanec pa ji tudi nisem mogla porinit tablete, saj je bil gobec ves hrastav in krvaveč. Zgledala je grozno! Zatipala sem tudi bezgavke pod pazduho.

V petek, 14. avgusta sem se predhodni najavi takoj zjutraj odpravila nazaj k veterinarju. Poklicali so tudi dermatologinjo in ta je posumila na Juvenilni celulitis. To je avtoimuna bolezen, ki prizadene mladiče med 4 tednom in 4 mesecem. Odraslih psov ne.
Čeprav so bili vsi znaki značilni za to bolezen, sem bila kar jezna na veterinarja, ker ni že prej posumil na to bolezen in to samo zato, ker je bila po njegovem mnenju Šema že prestara za to bolezen. Na koncu so bili le enotnega mnenja, da je VŠ velika pasma in je pač možno, da zbolijo tudi starejši mladiči.

Takoj je dobila injekcijo kortikosteroidov, saj ti zavirajo delovanje avtoimunskega sistema, ki je nujno v primeru avtoimunih bolezni. Tudi ali psa špikati ali ne, so bili deljenega mnenja, saj vsak vbod lahko izzove novo žarišče vnetja. Prav zato naj bi vsa zdravila dobivala oralno.Nova terapija: kortikosteroid Medrol (32 mg) v kombinaciji z antibiotikom. Antibiotik Synolux so zamenjali z Endroxilom, ki naj bi bi bil manj agresiven do želodčne sluznice. Antibiotik se daje preventivno, saj Medrol zavira delovanje imunskega sisteam in je torej pes bolj dovzeten za okužbe.

Korikosteroid je prijel že popoldne in psica se je nehala sliniti, ponoči je tudi temperatura padla in sploh je bila videti vitalnejša. Počasi se je povrnil tudi apetit. Kuhala sem ji juhice iz govejega in piščanjčjega mesa - važno je bilo da vsaj nekaj poje. važno je, da zdravil ne dobiva na prazen želodec

Naslednjo kontrolo sva imeli v ponedeljek, 17. avgusta. Zopet deljena mnenja - ena veterinarka mi je rekla, da antibiotik Endroxil ni primeren za njo, ker zelo negativno vpliva na razvoj hrustanca in ga ne priporočajo mladim psom, torej so spet pripisali Synolux, Medrol pa zmanjšali na 1,5 tabletke dnevno (v enem odmerku zjutraj). Tudi Medrol ima vrsto stranskih učinkov, med drugim tudi zavira rast, zato ga ne priporočajo otrokom.

Na tej terapiji sva še sedaj - Šema počasi okreva, je živahna kot prej, le dlaka je izgubila sijaj, je bolj štrleča. Na gobcu (okoli nosa in ustnic), je koža še vedno svetleje obarvana, delno je izgubila pigment, ampak se počasi vrača. Apetit se je povrnil in dobiva normalne porcije briketov kot pred boleznijo.

Jutri greva zopet na kontrolo in me zanima, kako bomo zdravili naprej. Ta bolezen je še zelo neraziskana, tudi na internetu sem zasledila, da psi okrevajo zelo različno. Naj pa bi bilo ozdravljivo in bolezen  praviloma ne pusti posledic. Vsi ostali mladiči iz legla so zdravi. Prav tako, kot pri ostalih imunih boleznih, ni dokazov, da bi bila bolezen genetsko pogojena. Na internetu sem tudi zasledila vzročno povezavo med cepljenjem proti leptospirozi in to boleznijo.

Čudi me to, da je bila Šema do sedaj res zdrav mladič, niti enkrat ni bruhala, ali imela driske, vseskozi svetlečo dlako, aktivna, zelo lepo se je razvijala, skratka nobenih znakov bolezni.

Več o tej bolezni si lahko preberete tudi na
http://www.google.si/search?hl=sl&q=%22juvenile+cellulitis%22&meta

 Iz izkušenj: Olga Bizjan, vzrediteljica, psarna JOLAS BLACK DEMON 

 

www.berghi.si
www.eukanuba.si
www.snavci.si
 www.mrpet.si

© 2018 Klub ljubiteljev šnavcerjev in pinčev Slovenije