Uporabniki portala


Ste pozabili geslo?

Iz galerije ...

ares 1.jpg

Obiski na strani

Danes74
Ta mesec1165
Skupaj304825
VZREDITELJI POZOR NA HERPES VIRUS !
Herpes virus lahko pridobi pes kjerkoli, ko se srečuje z drugimi psi. Baje ga ima večina tistih psov (80%) v EU, ki veliko parijo. Pri odraslih psih ne povzroča problemov. Problem je v primeru, če ga ima psica (nosilec), ko koti. V tem primeru praktično takoj oz. kmalu po rojstvu celo leglo pogine in možnost, da kateri od mladičev preživi je 1% ali manj.
Problematični so prvi dnevi, ko mladič ne uravnava  temperaturein še nima razvit svoj imunski sistem.

Če - hipotetično - slučajno kateri preživi, ni problem, nima nekih posledic, ker ga je v bistvu prebolel.
Če taista psica ponovno koti, pri naslednjem leglu, to ni več tako velik problem, ima že protitelesa, ki jih prenese na to leglo.

Čeprav vsi dobri vzreditelji v tujini preventivno cepijo samico takoj po parjenju. Postopek se še ponovi, vendar o tem se je bolje pozanimati direktno pri veterinarju, ko bo čas zato.
V Sloveniji sicer ni cepiva in morate prej obvestiti veterinarja, da vam cepivo nabavi iz tujine. Cepivo je Merial Eurican Herpes 2008 in stane cca 45 eur.
Vsaka veterinarska postaja ga nabavi in ni problem cepiti, ko je čas zato.

Test ali je pes nosilec ali ne, se izvrši tako, da se odraslemu psu opravi bris. Če je nosilec, je preventiva, da se cepi takoj po parjenju, da se zaščitijo mladiči.
Pri mladičih se lahko ugotovi, če bi pri poginulem mladiču izvedli obdukcijo.  Je pa to stvar tudi imunskega sistema psa in njegove odpornosti, lahko da pri odraslem psu virus "spi" in ni zaznan oz. ne izbruhne.

Kot sem omenila pri odraslem psu ne povzroča problemov in če se pes ne namerava pariti, tudi ni potrebno cepljenje.

Iz izkušenj: Karmen Rejc

 

www.berghi.si
www.eukanuba.si
www.snavci.si
 www.mrpet.si

© 2018 Klub ljubiteljev šnavcerjev in pinčev Slovenije