Lastnike psov prosimo, naj svojih živali ne zapustijo, skrbimo drug za drugega in za naše hišne ljubljenčke.

Med sprehodom s hišnimi ljubljenčki se ne družimo z drugimi lastniki, pobiramo kakec svojega psa in redno vzdržujemo higieno rok. Če poznamo starejšo osebo, ki ima psa, jim ponudimo pomoč pri sprehodu in nakupu hrane, pri čemer upoštevamo vse previdnostne ukrepe.

Vsi, ki so v izolaciji, svojega ljubljenčka ne smejo voditi niti ne smejo hoditi v trgovine za male živali in k veterinarju! Vsem lastnikom psov, ki živijo sami, zato svetujemo, da vnaprej poskrbijo za svoje hišne ljubljenčke, če bi se zgodilo, da bi morali ostati v izolaciji.

Ker so številni izvajalci veterinarske oskrbe svoje delo omejili na nujne primere, prosimo lastnike, naj se izognejo tveganim situacijam in preprečijo zdravstvene težave svojega psa, če je le mogoče.

Med sprehodom vedno spremljajte pse in jih vodite na povodcu, ne dovolite jim uživanja hrane, vode in tujih predmetov ali stika z divjimi živalmi.

Uporabite zaščito pred zunanjimi in notranjimi škodljivci ter nadaljujte z izvajanjem predpisane terapije ob posvetovanju z veterinarjem. Priporočamo, da psom po potrebi po sprehodu umijete šape z milom, jih temeljito sperete z vodo ter osušite – obrišete. Nato si temeljito umijte roke.

Posebej poudarjamo, da lahko uporaba različnih čistil in razkužil na pasjih šapah povzroči draženje in vnetje kože, pa tudi dihalne in prebavne motnje, čemur smo pogosto priča v teh dneh.

NUJNA  STANJA, KI TERJAJO POMOČ VETERINARJA, SO: bruhanje in driska, ki trajajo dlje od 24 ur in ju spremlja splošna šibkost; travma; težko dihanje; stres med uriniranjem; zastrupitev; povečanje in zvijanje želodca (napihnjenost psa, pogosto z neproduktivnimi poskusi bruhanja); težave med porodom; epileptični napadi; kolaps ali izguba zavesti; nujna oftalmološka stanja in hude alergijske reakcije. Preden se odpravite k veterinarju, se obrnite na ustanovo po telefonu in preverite, kako je organizirana oskrba pacientov. Upoštevajte tudi pravila institucije glede novih napotitve pacientov in čakalnih režimov.